Subota-Nedelja: Zatvoreno
065 301 64 94
Bulevar Arsenija Čarnojevića 73 11070 Novi Beograd, blok 24

Novosti

Blog

Home  /  Radiologija   /  Ultrazvuk kukova kod beba

Ultrazvuk kukova kod beba

Radi postavljanja rane dijagnoze luksacije kukova kod beba i rane terapije UZ je važna dijagnostička metoda u prvoj godini života novorođenčadi i odojčadi.

Ovom metodom prate se meke i čvrste strukture zgloba kuka radi prepoznavanja stanja kuka. UZ pregledom možemo ustanoviti da lisu zglobne površine dobro razvijene i oblikovane ili nisu i kakav će zglob kasnije biti razvijen.
Ovim pregledom pratimo odnos između zglobnih tela koji se ne može dobiti kliničkim pregledom niti rentgenom u tom periodu

Pregled kukova obavlja se u bočnom položaju novorođenčeta ili odojčeta u za to posebnom izgrađenom ležištu.
Pregledi UZ se uspešno vrše do godinu dana , bez opasnosti od zračenja čime se dobija potpuni uvid o stanju kukova, ili se dobija uvid o učinku eventualnog lečenja. UZ je vrlo korisna , sigurna i jedina dijagnostička metoda za pregled kukova novorođenčadi ili odojčadi i sastavni je deo kliničkog pregleda. Po nekada se nakon 4 –tog meseca života ova dijagnostička metoda mora dopuniti RTG pregledom. Nakon dijagnostikovane luksacije kukova primenjuju se odgovarajuće udlage kojima se vrši korekcija mane .Učinak terapije prati se UZ pregledima koja je sigurna i pouzdana metoda.

UZ pregled pomaže boljem i ranijem prepoznavanju mnogih ortpodeskih problema u rastu, okoštavanju glave i zgloba kuka, utvrđivanju promena mekih tkiva i sadržaja zglobne šupljine. Ovim načinom pratimo rotaciona i torziona kretanja femura. Možemo prepoznati u mekih tkivima apcese, ciste i druge patološke promene. UZ pregled kukova treba vršiti odmah nakom porođaja još u porodilištu radi postavljanja rane dijagnoze i primene rane terapije. Prva kontrola kukova vrši se u trećem mesecu (ako je bio rizičan poređaj ili ako je pozitivna porodična anamneza). Redovna kontrola kukova je sa 5-6 meseci kod novorođenčadi i odojčadi koji nisu imali kliničkih problema. U toku prepovijanja novorođenčadi i odojčadi preporučuju se i vežbe za kukove. Široko povijanja ima za cilj pravilno postavljanje glavice butne kosti u koštani deo karlice čime se postiže stabilnost kukova. Široko povijanje se primenjuje do 6 meseca života kada se smatra da kukovi postaju zreli-uredno razvijeni.